Energietransitie
Overstappen naar aardgasvrij moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Welke oplossing het beste past en het voordeligste is, kan per buurt verschillen. Daarom laat Sliedrecht de bewoners zelf de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij zetten en een keuze maken.
Projectomschrijving
De Horst is als eerste buurt in Sliedrecht-Oost aan de slag gegaan met een buurtplan voor de overstap naar aardgasvrij wonen. Daarbij ziet de gemeente Sliedrecht een belangrijke rol weggelegd voor een warmtenet. Maar er zijn ook andere oplossingen, zoals een warmtepomp. Of ieder kan voor zich aan de slag gaan met bijvoorbeeld isoleren. In het buurtplan zetten bewoners de voor- en nadelen van de mogelijkheden op een rij, om vervolgens te kiezen hoe zij als buurt naar een aardgasvrije toekomst toe willen werken.
Uitdaging
Het aardgasvrij maken van een woning is een complexe opgave, waarbij een woningeigenaar tegen een muur van vragen en zorgen aanloopt. Welke technieken zijn er allemaal? Wat kosten ze? Hoe betrouwbaar zijn ze? Wat past het best bij mijn woning en situatie? Welke aanpassingen moet ik in mijn woning doen? Hoe breng je als buurt overzicht in al deze vraagstukken?
Bovendien is geen woning (en geen woningeigenaar) gelijk. Meningen en voorkeuren verschillen, de een heeft al de nodige stappen gezet, terwijl een ander nog moet beginnen. Waar in de ene woning net een startersgezin is gaan wonen, wordt een andere bewoond door een hoogbejaarde alleenstaande. Hoe neem je met zoveel verschillende belangen een gezamenlijk besluit?
Oplossing
Met Parta werd een extra besluitvormingsinstrument ingericht, waarin alle mogelijke oplossingen werden teruggebracht naar drie mogelijke scenario’s (‘collectief aan het warmtenet’, ‘collectief aan de warmtepomp’ en ‘ieder voor zich aan de slag’). Alle buurtbewoners konden via de Parta app vragen stellen, die tijdens kennissessies beantwoord werden door experts en ervaringsdeskundigen.
Iedereen kon met Parta vervolgens per scenario alle voors en tegens inbrengen, die door een kleinere groep bewoners werden gestructureerd in een overzicht. Met deze stappen konden buurtbewoners de drie scenario’s beoordelen, om uiteindelijk voor zichzelf een keuze te maken.
Resultaat
Het definitieve besluit moet nog vallen (september 2021), maar van het begin af aan volgde ongeveer de helft van de woningeigenaren het proces. Met name de mogelijkheid om vragen te stellen en suggesties te doen, leverde veel input om de kennissessies in te richten naar de behoefte van de deelnemers.
Met de app konden woningeigenaren de stappen om tot een buurtbesluit te komen (vragen stellen, suggesties indienen, sessies bekijken) eenvoudig volgen.
Zie Parta in actie
Vul uw gegevens in. Dan nemen wij contact met u op.
Parta is een dienst van Vennster
Parta is een dienst van Vennster